تكنولوژي توليد عناب

تكنولوژي توليد عناب

تكنولوژي توليد عناب

( كاشت ، داشت ، برداشت )

1- شرایط لازم برای انتخاب محل باغ :

هر باغدار جهت احداث يك باغ استاندارد و تجاري مي بايست قبل از شروع هر فعالیتی موارد زير را مد نظر قرار دهد :

1-1- موقعيت باغ از نظر شرايط اقلیمی :

شرايط اقليمي منطقه اي در اثر عوامل محلي حتي در يك منطقه محدود نيز مي توانند اختلاف زيادي داشته باشند، اين اختلاف در مناطق كوهستاني و تپه ماهورها خيلي بيشتر از دشتها و جلگه هاي مسطح و وسيع،محسوس است  . معمولاً زمينهاي شيب دار سرما گير نبوده و جريان هوا موجب مي شود كه هيچ وقت هواي سرد سرازير شده از ارتفاعات در آنجا ثابت نماند تا سبب خسارت شود.  دامنه هاي جنوبی به علت زودتر گل دادن درخت در اثر سرماي زودرس بهاره آسیب می بینند ولي دامنه هاي شمالي به علت ديرتر گل دادن درخت از سرماي ديررس بهاره نیز در امان می مانند .  دامنه هاي شرقي و غربي حد واسط اين دامنه ها هستند . باغهايي كه در قسمت پایين دامنه ها قرار دارند زودتر از درختاني كه در ارتفاع كاشته مي شوند گل مي دهند و چون سرماي حاصل از تشعشع در هواي ساكن در قسمتهاي پایين دامنه جمع مي شوند خطر سرمازدگي اين باغها بيشتر خواهند بود . دامنه هايي كه رو به باد هستند با دامنه هايي كه پشت به باد هستند از نظر ميكروكليما متفاوت هستند و دامنه هاي پشت به باد براي احداث باغ ترجيح داده مي شوند (منیعی،1369).

اگر منظور از ایجاد باغ عناب بهره برداری اقتصادی باشد نه مصرف شخصی، محل باغ باید در موقعیتی قرار گیرد که امکان حمل و فروش محصول در حداقل مدت و با کمترین هزینه مقدور باشد .مثلاً در مناطقی که جاده در دسترس موجود نیست می بایست درختی کاشت شود که ماندگاری زیادی داشته باشد و یا بتوان به صورت خشک آن را نگه داشت.

1-5- تأمین  نیروی کارگری با دستمزد مناسب :

یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار در احداث یک باغ تجاری مسأله وجود کارگر کافی و کم هزینه در زمان برداشت محصول می باشد .در صورتی که چنین وضعیتی در منطقه حاکم نباشد می بایست از امکانات و ماشین آلات جدید جهت برداشت محصول بهره گرفت.

2- مراحل احداث باغ :

2-1-اقدامات اولیه :

بعد از انتخاب زمین در منطقه ای که شرایط مناسب برای توسعه عناب را دارد در ابتدا یک پروفیل به عرض 1 متر و به طول و عمق 2 متر برای  بررسی سطح آب سفره های زیرزمینی ،بافت خاک و وجود لایه سخت حفر می شود، سپس نمونه برداری آب و خاک و انجام آزمایش برای بررسی و مطالعه  وضعیت آنها از نظر املاح و عناصر غذایی صورت می گیرد. از ایجاد باغهای درخت عناب در نزدیکی درختان کاج و سرو  در مناطق مرطوب ، برای جلوگیری از ابتلاء به بیماری  فایتوپلاسمایی جارویی شدن  باید اجتناب شود.(5)

2-2-آماده سازی زمین :

تمام سطح زمین با تراکتور شخم عمیق خورده و حتماً باید از زیرشکن[1]جهت شکستن لایه سخت عمقی استفاده شود و بعد از شخم تسطیح صورت گیرد . در صورتی که آبیاری باغ با استفاده از آبیاری بابلر باشد تسطیح با شیب 1تا 2 درصد لازم می باشد نگاره 6-1.

2-3- طرح باغ :

طراحی باغ برحسب اینکه در دامنه یا زمین شیب دار یا جلگه مسطح قرار گرفته باشد متفاوت است ،در دامنه و اراضی شیب دار باید از خطوط میزان تبعیت کرد و با ساختن سکو، طبقات مسطحی که آب به خوبی در آنها جریان پیدا کند به وجود آورد و بدین ترتیب زمین را برای کاشت آماده کرد . تسطیح زمین در اراضی مسطح و روی سکوها در دامنه ها لازم است. اطمینان از وضع خاک تحت الارض و اصلاح آن در صورت نیاز قبل از هر گونه درخت کاری نیز ضروری  است .کاشت بادشکن در جهت عمود به جهت بادهای اصلی محلی قبل از کاشتن درختان میوه به فاصله حداقل 5 متر از اولین ردیف باید انجام گیرد،خیابانها باید طوری طراحی شوند که ضمن امکان استفاده از حد اکثر زمین ، دسترسی به قطعات برای انجام خدمات فصلی و جمع آوری محصول به آسانی میسر باشد. (نگاره 6-2 ، نگاره 6-3 ، نگاره6- 36 ، نگاره6-37).

3- برای تکثیر گونه عناب 6 روش زیر شرح داده می شود :

3-1- پاجوش :

نهال مناسب برای کاشت باید جوان و دو ساله باشد و ارتفاع آن از 5/1 متر بیشتر نباشد تا در هنگام جابجایی نهال کمترین آسیب را ببیند. همچنین تنه آن قرمز رنگ باشد و سیاه ، خاکستری  شیاردار که نشان از سن بالا یا آب نخوردن یا ضعیف بودن نهال است ، نباشد. در این خصوص می بایست پاجوشهای عناب دارای گواهی بهداشت قرنطینه معتبر و شناسنامه رقم،ریشه سالم وکافی با ظاهر شاداب ،نهال تک شاخه و یا  با  شاخه های فرعی قوی و با فاصله مناسب از همدیگر،استفاده از ژنوتیپهای برتر و درشت محلی باشد.( نگاره 6- 4، 6-5 و نگاره 6-6)

« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33»

دیدگاهتان را بنویسید