آخوند و نوادگان روحانيش

حجه الاسلام و المسلمین شيخ غلامرضا محتشمي :

شيخ غلامرضا محتشمي فرزند مير محمد بیک متولد 1277 شمسی نوه آخوند  ملامحمد حسن هردنگي ، شخصيتي فاضل و عالم در امور فقهي ، عربي و شرعيات كه در مسائل شرعي خود عمل به احتياط مي كرده اند . او پس از  پشت سرگذاشتن دوره كودكي و گذراندن دوره مقدمات در رخ براي تكميل دانش خود به خوسف ، بیرجند و مدرسه باقریه مشهد مقدس روي آورد و از محضر آيات عظام نظير: اديب اول ، حاج حسين قمي ،اديب نيشابوري ، شيخ اسماعيل اصفهاني ، شيخ حسن برسي ، حاج محمدكاظم دامغاني ، حاج ميرزا احمد مدرس ، حاج هاشم قزويني ، آشتياني و آقازاده (فرزند مرحوم آخوند صاحب كفايه) قريب 25 سال كسب فيض كرد.آخوند ملا حسین علی گلی (مدیر حوزه علمیه خوسف ) از وی به عنوان استادی فرزانه به بزرگی یاد می کرد و او را در مسائل تقوی و دانش  به صورتی ویژه می ستود . حجه الاسلام دیّانی نقل می کنند که در محضر شیخ محمد حسین آیتی بودیم که ایشان به من گفتند اگر زمانی بنده در بین شما نبودم خیالم آسوده است که اشخاصی چون شیخ محمد حسین راشد و شیخ غلامرضای محتشمی برای حل و فصل مسائل شرعی و تدریس در بین شما حاضر می باشند. از ايشان دو روایت نقل است :

1.نقل است يكي از اميار منطقه به شوخي كفشهاي وی را پوشيده و از بندسار يكي از آشنايان شيخ ، خربزه ای كنده و مي برد. صاحب بند به شكايت نزد شيخ مي آيد و موضوع را براي ايشان بازگو مي كند . شخصي كه اين عمل را انجام داده نيز درآنجا حضور داشته و زماني كه شيخ را برای ردزنی و داوری به محل می برند درحالي كه به چشمان او مي نگريستند، مي گويد كفشها از من است ولي خربزه ها را من نكنده ام . شخص مورد نظر از عمل خود پشيمان  می شود و  موضوع را بیان كرده و معذرت خواهي مي كند.

2.نقل است که در زمان فرمان برداشت لباس روحانیون توسط رضاخان و حمله به مدرسه باقریه در مشهد ،ایشان نیز مورد تعرض قرار گرفته و نمامی اموال موجودشان توسط عمال حکومتی ضبط می گردد. چون مدرسه مذکور تا مدتی تعطیل می شود  او قصد برگشت به زادگاه خود را می گیرد .به دلیل بیماری و   فقدان پول برای برگشت به آستان قدس رضوی و حضرت امام رضا (ع) متوسل می شود.زمانی که در یکی از رواقهای داخل حرم  خوابیده بوده ، شخصی در خواب او آمده و به او می گوید که تو سالم هستی و به وطن خود برای ارشاد مردم مراجعت نما و از بابت هزینه  برگشت نیز نگران نباش.ایشان از خواب بلند می شود و هیچ آثار ضعفی در بدن خود احساس نکرده و بعد از انجام مراسم زیارت به قصد حرکت به سمت وطن  از حرم خارج می شود. در صحن حرم شخصی به او رسیده و از او می پرسد که آیا تو روحانی هستی و او پاسخ می دهد بلی.آن شخص مبلغی پول از خورجین خود بیرون آورده و به او می گوید که این پول متعلق به شماست.من به قصد زیارت از خانه خارج شدم و چون نیت داشتم این پول را به یک روحانی بدهم ، خداوند نیت من را به وسیله شما مستجاب کرد. ایشان نیز آن مبلغ را دریافت کرده و به زادگاهش بر می گردد. اين روحاني بزرگوار سرانجام در تاريخ 1348 شمسی ديده از جهان فروبست. از او دیوان شعری که در مدح ، ستایش و سوگنامه  5  تن آل عبا سروده شده آماده چاپ می باشد .

شيخ محمد حسين راشد محصل :

شيخ محمد حسين راشد فرزند شيخ محمدرضا از علماء و مجتهدان بزرگ بيرجند است که در سال 1279هجري شمسي در روستاي افضل آباد دهستان قيس آباد ، بخش خوسف شهرستان بيرجند در خانواده اي روحاني متولد گردید. شيخ محمد حسين تنها فرزند پسرخانواده بود و تا 13سالگي در نزد پدر و جد خود به فراگيري مبادي علم صرف و نحو عربی پرداخت و سپس در خوسف شاگرد آیت ا.. کربلایی رضا فاضل گرديد . با فوت پدر رهسپار بيرجند و سپس مشهد شد و تا سال  1308 تحصيلات خود را تا سطوح عالي دنبال كرد و از چند تن از علماي آن زمان به ويژه حاج میرزا محمد کفایی خراسانی اجازه  اجتهاد گرفت[1] . در سال مذكور بنا به اصرار مادر به افضل آباد بازگشت و تا  سال 1327 وقتش را به تربيت فرزندان و ارشاد مردم آن ناحيه گذرانيد . در سال  1328 به شهرستان بيرجند مهاجرت كرد تا بر ادامه  تحصيل فرزندان خود اشراف داشته باشد.شيخ محمدحسين تا سال 1344خورشيدي بخش اعظم دروس حوزه  علميه بيرجند كه زير نظر آيه الله سيدحسن تهامي اداره  مي شد، را تدريس می كرد و از اين پس به مدت ده سال در شهر مشهد مجاور شد و ضمنا در مشهد تدريس تفسير قرآن و درس کشف المراد را در مدرسه آیت ا… میلانی برعهده داشت. آیت ا… میلانی  برای  پاسخگویی به سوالات تخصصی آقای راشد احترام خاصی قائل بود و تا ایشان را در پاسخ سوالاتش قانع  نمی دید ، کلاس را ترک نمی کرد . همزمان با اصلاحات ارضی در ایران ایشان نسبت به از هم خوردن مدار آب برای مالکین صاحب وقف به شاه اشکال نمودند که پاسخ حل مسئله توسط آیت ا…خویی داده شد[2]. ایشان سرانجام در سال 1353 به رحمت ايزدي پيوست و در جوار بارگاه امام رضا (ع) به خاك سپرده شد.

« 1 2 »



درج مطالب این پایگاه با ذکر منبع در رسانه های دیگر بلامانع می باشد .